НОВИНИАФІШАКІНОКАТАЛОГ ПІДПРИЄМСТВЗАКЛАДИ HoReCaКРАСА ТА ЗДОРОВ'ЯПОГОДАГОРОСКОП
17 Травня, 07:07
Это архивная запись.

Книжкова виставка "Лицарі старого і нового часу: сторінки з історії козацтва на Полтавщині"

Дата:13 Жов 2016 — 28 Жов 2016
Час:11:00
Місце:Полтавская обласная универсальная научная библиотека им.Котляревского

улица Небесной Сотни (Ленина), 17  на карте Полтавы

тел.: Тел.: (05322) 2-17-83 Тел./факс: 56-99-30

У відділі краєзнавства до уваги користувачів представлена книжкова виставка "Лицарі старого і нового часу: сторінки з історії козацтва на Полтавщині". Спеціалісти досі не зійшлися на єдиній думці, звідки виникло слово "козак", хоча ще в старовинних билинах так називали руського богатиря Іллю Муромця. Козаки - це вільні люди. Вони йшли від панівських утисків у дикі степи Наддніпрянщини, збираючись у ватаги за дніпровськими порогами. Звідси і пішла назва - запорожці.

На той час південні й східні окраїни України були майже не обжиті. Тут пролягав незримий кордон із войовничим татаро-монгольським ханством. Козаки - чи хотіли вони того, чи ні - змушені були ставати воїнами, захисниками окраїнних земель, займаючись одночасно мисливством, рибальством, хліборобством.
Давню і славну історію козацтва на Полтавщині відображає наша книжкова виставка. Вивчали і досліджували історію доби козаччини у нашому рідному краї, історію Полтавського козацького полку В. Мокляк, В. Жук, І. Наливайко, І. Діптан, О. Коваленко, Ю. Волошин, І. Козюра. Найцікавіші і найновіші роботи цих та інших істориків і краєзнавців представлені до уваги знавців і любителів історії рідного краю.

Полтавщина свого часу була "селітряною столицею" держави Б. Хмельницького. З нашим краєм пов’язані імена славного гетьмана І. Мазепи, творця першої української конституції П. Орлика, козацької піснярки М. Чурай, полтавських полковників М. Пушкаря та І. Свічки, останнього гетьмана запорожців П. Калнишевського а також І. Сірка,    
Д. Апостола, козацького літописця С. Величка і ще багатьох і багатьох видатних осіб козацької доби.

Прославили Полтавщину гетьманська столиця - м. Гадяч, козацькі полки Лубенщини та Миргородщини. Полтавський полк у складі козацького війська завоював турецьку фортецю Кизикермен і це ім’я отримав дзвін,що з 1695 до 1876 року прикрашав дзвіницю Свято-Успенського собору в Полтаві і на всю Україну прославляв звитяжне православне козацтво, що захищала його свята Покрова.

Представлено на виставці і матеріали, присвячені сучасним козацьким формуванням на Полтавщині. Зокрема цікавою є книга полтавця В. Закалюжого "Козаки Полтавщини", де зібрані біографії видатних діячів доби козацтва і сучасних послідовників козацького руху.

Увагу серйозного дослідника козаччини обов’язково привернтуь такі ґрунтовні наукові роботи як двотомник "Джерела з історії Полтавського полку" або ж "Генеральне слідство про маєтності Полтавського полку". А пересічному любителю книги цікаво буде знову зустрітися з героями козацької "Енеїди" І. Котляревського та ознайомитися креативним дослідженням полтавця В. Закладного "Чого не їли предки наші". Автор дослідив і описав у цій книзі всі страви старовинної української кухні, що ними ласували герої "Енеїди" І. Котляревського.
Отже, для користувача будь-якого віку і будь-яких уподобань буде цікаво переглянути виставку, присвячену Дню українського козацтва у відділі краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.


разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок